V Modre varili kapustnicu V Modre varili kapustnicu

V Modre varili kapustnicu

Tretiu februárovú sobotu bolo na modranskom námestí Ľ. Štúra rušno.   Stovky návštevníkov z Modry a okolia prišlo na 3. ročník festivalu kapustnice, ktorý organizovalo mesto Modra spolu so spolkom vinohradníkov a vinárov. Už o 10. hod. začalo 9 súťažiacich družstiev rozkladať potrebné rekvizity ako je stánok, kotol, stôl a množstvo potrebných surovín na výrobu kapustnice. Členovia súťažných družstiev si rozdelili úlohy. Poniektorí sa starali o oheň pod kotlom, ďalší pripravovali jednotlivé suroviny ako kapustu, klobásy, zemiaky, hríby a ďalšie „tajné“ prísady. Súťažiaci mali do 13.00 hod. dostatok času na uvarenie a dochutenie kapustnice, ktorá pod sochou Ľ. Štúra rozvoniavala dovtedy, pokiaľ ju degustátori spoločne nezjedli.

Na nádvorí SNM, Múzea Ľ. Štúra v Modre, sa súčasne uskutočnila zakáľačka prasiatka, ktorú si prišlo pozrieť veľa zvedavcov, najmä deti s rodičmi. Ukážku zakáľačky pripravili členovia spolku VINCÚR, ktorí už po celý týždeň pripravovali zakáľačkové špeciality pre návštevníkov. Najväčší záujem bol o chutné jelítka, jaternice, klobásy, tlačenku, oškvarky a ďalšie špeciality, ktorých vôňa sa miešala s vôňou vareného vína. Dlhý rad záujemcov o výrobky sa iba pomaly skracoval a tak poniektorým sa zakáľačkové dobroty ani neušli.

Hodnotenie kvality kapustnice začalo po 13.00 hod., kedy už maškrtníci prechádzali s taniermi a lyžicami pomedzi stánkami s dymiacimi kotlami  s chutnou kapustnicou na hlavnom námestí. Najchutnejšiu kapustnicu degustátori označili súťažným žetónom. Pomedzi súťažnými družstvami najviac získalo slovensko - talianske zoskupenie „Jota“, ktoré varilo kapustnicu podľa originálneho talianskeho receptu z roku 1540. Miesto klobásy použili klobásové „musetto“ a pridali do nej kukuričnú múku a olivový olej. Na druhom a treťom mieste skončilo družstvo „Kapustnica Dobrovodská“ a „Kynologický klub Modra“.

                                                                                                          J. Soukupová, MODRA