Slovenské vinohradníctvo - ožije alebo zanikne? Slovenské vinohradníctvo - ožije alebo zanikne?
Slovenské vinohradníctvo - ožije alebo zanikne?
Špecifickým odvetvím slovenského poľnohospodárstva bolo po stáročia VINOHRADNÍCTVO. Dnes je ohrozeným odvetvím, ktoré na posledných 15 rokov zaznamenalo úpadok, viditeľný predovšetkým vo výmere obhospodarovaných viníc.
V dobe politického a ekonomického zlomu v roku 1990 malo Slovensko 33 tisíc hektárov vinohradov. Po vstupe Slovenskej republiky do EÚ v roku 2004 nám bola priznaná obrábateľská kvóta 22 227 hektárov. Dnes je výmera obrábaných vinohradov na Slovensku približne 10,5 tis. hektárov, t.j. ani nie 1/3 viníc , ešte pred 15 rokmi plne produkujúcich . V rokoch 2004 a 2005 klesla výmera produkujúcich viníc približne o 1720 hektárov. Pri tomto vývoji sa za súčasného stavu podpory tomuto odvetviu zníži výmera produkujúcich vinohradov hlboko pod 10 tisíc ha.
Po roku 1991 sa z politických dôvodov postoje k poľnohospodárskym družstvám, ktoré symbolizovali starý režim, neuvážene zmenili. Namiesto podpory preorientácii týchto ťažkopádnych gigantov na funkčné a skutočnými „gazdami“ riadené farmy, zvolilo sa neuvážene negovanie veľkovýroby. Slovenské poľnohospodárstvo, ktoré malo byť hnacím motorom života slovenského vidieka, sa rozpadlo, spoločné majetky sa devastovali a pripustil sa vznik mnohomiliardových nevyčísliteľných škôd. Treba uviesť fakt, že západoeurópske krajiny mali v nových východoeurópskych krajinách s koncentrovanou poľnohospodárskou výrobou opodstatnené obavy z konkurencie, a tak uprednostňovali rozbitie našej veľkovýroby.
Ekonomická slepota a neschopnosť udržať prepojenie poľnohospodárskej a potravinárskej výroby na Slovensku , umožnila aj u nás nadmerný nástup zahraničných potravinárskych reťazcov a zaplavenie slovenského trhu dotovanými potravinami. Táto skutočnosť dodnes pôsobí na naše poľnohospodárstvo likvidačne. Naša politika nízkych produkčných cien pri mnohonásobnom raste cien materiálových vstupov, iba „doplnila“ škálu vplyvov, ktoré vyraďujú naše poľnohospodárstvo až dodnes.
Nebojme sa popravde konštatovať, že práve koncentrácia poľnohospodárskej výroby mohla zachovať tomuto odvetviu aspoň prijateľnú konkurencieschopnosť. Prevážne poľnohospodársky slovenský vidiek určite získal koncentráciou výroby v časoch socializmu, čo sa prejavilo na životnej úrovni a vzhľadu dedín. Stalo sa tak však za politicky neúnosnej situácie a za osobných tragédií vlastníkov pôdy. V súčasnosti sme však zlikvidovali odvetvia, ktoré iba v koncentrácii výroby mohli tvoriť významnú poľnohospodársku a spracovateľskú produkciu: výrobu mlieka, cukrovej repy, mäsa, hrozna, tabaku, sladovníckeho jačmeňa a iných produktoch. V Rakúsku a Nemecku pochopili, že malé a stredné farmy prežijú iba vtedy, keď sa združia v základnej produkcii a aj do spracovateľských aktivít a keď rozšíria svoju činnosť aj na starostlivosť o životné prostredie.
Dôsledky neuváženej politiky voči vinohradníctvu sa prejavujú trvale v jeho postupnom „ústupe zo slávy“. Pri nástupe demokracie mali sme povinnosť podporiť vytváranie fariem dať reálnu šancu obnovy podnikania už v nových podmienkach - aj podporou združovania. Nestalo sa tak a Slovensko bude ešte dlho hľadať cestu, ako sa dostať v poľnohospodárstve zo súčasného úpadku a stať sa rovnocenným štátom spoločnej Európy.
Taký rozsah pohromy tohto odvetvia nezanechala ani historický známa „fyloxéra“ v 19. storočí. Cena nafty stúpla 5-násobne, chemické látky ešte viacej. Ale cena produktu - hrozna - zostala na úrovni roku 1990 a v roku 2005 dokonca iba 4 - 8 Sk za kilogram. Pritom však náklad na vybudovanie l hektára vinice, /ktorý začína rodiť až po 4 rokoch/, dosahuje 0,8 - l,0 milión Sk a postupne sa stalo vinohradníctvo na Slovensku absolútne neefektívnym a stratovým odvetvím. Po socializme zdedené nedostatočné technické vybavenie tejto výroby, ktoré treba u nás nahradzovať vysokými mzdovými nákladmi, vyraďuje Slovensko z konkurencie s českými, rakúskymi či nemeckými producentmi.
Napríklad „ najväčšie slovenské vinohradnícke mesto MODRA“, ako sa hrdo nazývalo toto mesto už niekoľko storočí, dáva dnes tento obraz: V 18. storočí slávu MODRY zakladalo približne 1500 ha vinohradov. V roku 2005 mala Modra 790 ha
viníc, z toho registrovaných v EÚ 688 ha. Vinohradnícke a poľnohospodárske družstvo /VaPD/ v Modre sa postupne začalo zbavovať užívaných vinohradov, pretože v polovici 90.-tych rokov vytváralo z tejto výroby až 5 - miliónovú stratu ročne. Staršie vinice nebolo za čo dosádzať a obnovovať, stará technika bola pre vysokú poruchovosť nákladná a na nové nebolo prostriedkov. Niekoľkonásobne sa zvýšili ceny materiálových vstupov do výroby hrozna ako i objem nevyhnutnej ručnej práce. Vinohradníctvo sa bez podpory štátu stalo úplne neefektívnym odvetvím.
Majitelia pôdy si vinice z užívania VaPD síce prevzali, no po roku - dvoch zistili, že obrábacie náklady jednoducho neutiahnú. Naviac nebol záujem ani o výkup produkcie hrozna, ktorý bol privatizáciou oddelený od kapacít spracovateľov a stláčal ceny produktu. Zvýšil sa dovoz lacnej suroviny zo zahraničia, ktorú však na rozdiel od nás okolité štáty výhodne dotujú a likvidácia domácej vinohradníckej výroby bola zavŕšená.
Vinohradnícke krízy zažívalo Slovensko vo svojej histórii mnohokrát. Jednou bola aj kríza v 30. rokoch minulého storočia. Západoslovenskí vinohradníci vtedy čelili hroziacemu zániku vytvorením Slovenského vinohradníckeho družstva. Kolektívne úsilie S V D sústredilo malých vinohradníkov a stalo sa významným faktorom pre primeranú realizáciu produkcie hrozna. Družstvo zorganizovalo výkup hrozna od svojich členov , spracovalo surovinu a zabezpečilo predaj vína. Z tržby za víno zaplatili vinohradníkovi prijateľnú cenu za odkúpené hrozno, /podstatne vyššiu, ako mohol dosiahnuť sám/ a postupne dokázalo vybudovať skladové aj spracovateľské kapacity, ktoré zabezpečovali členom družstva odbyt produkcie hrozna. Tieto sa však po nástupe socializmu stali majetkom štátu a ani v súčasnosti neplnia túto pôvodnú úlohu.
Družstvá podobného typu jestvujú aj dnes v susednom Rakúsku a pomáhajú účinne zveľaďovať úroveň pestovania viniča a kvality dorábaných vín. Náš štát síce podporuje vznik „odbytových združení“, ale je o ne malý záujem. Rozbité a rozdrobené vinohradníctvo sa nekoncentruje, navzájom sa správa konkurenčne - vinohradníci medzi sebou a aj obce vo vinohradníckom prostredí. A práve pod Malými Karpatami, vo vinohradníckom regióne slávneho malokarpatského vína, sú osobitné podmienky pre vznik výkonných pestovateľských a odbytových vinohradníckych združení, ktoré by boli schopné nadobudnúť modernú spracovateľskú techniku na výrobu kvalitných značkových vín, mali dobrý marketing, obchodnú činnosť a účinnú propagáciu .
Vinohradníctvo pod Malými Karpatami má vynikajúce pôdne a klimatické podmienky. Produkuje široko známe kvalitné a konkurencie schopné vína. Kvalitná výroba hrozna a vína vyžaduje však dnes uplatnenie účinných technológií a moderných výrobných zariadení. Rakúski vinári išli touto cestou a po získaní modernej techniky za podpory Európskej únie vyrábajú úspešne kvalitné vína pre domáci i zahraničný trh. Dokážu sa chrániť aj pred zahraničnou konkurenciou vín z južnej Európy. A čo je hlavné, štát chráni domáci trh pred dovozom zahraničných vín a podporuje všetky aktivity, ktoré chránia udržateľnosť a perspektívu vinohradníckej výroby. Okrem iného v zahraničí výrazne podporujú vinnú turistiku, čím sa zabezpečí odbyt vína priamo z roľníckeho dvora.
Na vinohradnícku výrobu pod Malými Karpatami sa musíme pozerať ako na kultúrne dedičstvo našich predkov. Chráňme preto dedičstvo našich otcov. Tento nápis na starej budove Slovenskej ľudovej majoliky v Modre by si mali pozorne prečítať poslanci za malokarpatský región v Bratislavskom samosprávnom kraji a presadiť väčšiu podporu vinohradníckej výroby tak ako je to bežné u našich susedov v Rakúsku alebo ČR.
Ing. František Mach CSc.
Dpt. Štefan Žák
MODRA